Scottish Power överväger etablering av ett 100 megawatt stort vätgasprojekt

Hamnen i Felixstowe. Foto: The Port of Felixstowe

Företaget Scottish Power ska undersöka möjligheterna att etablera ett vätgaskluster i den livliga hamnen Felixstowe.

Energibolaget Scottish Power – en underavdelning till Iberdrola – tittar närmare på möjligheterna för ett vätekluster baserat på grön vätgas i hamnen i Felixstowe i Skottland; den mest trafikerade containerhamnen i Storbritannien. Det meddelade företaget i början av augusti.

Möjlig internationell export

Scottish Power överväger att etablera anläggningar med en kapacitet på 100 megawatt, som kommer att kunna leverera upp till 40 ton grön vätgas per dag – tillräckligt för att möta behoven hos 1 300 vätgasbilar. Samtidigt tittar bolaget på möjligheterna för internationell export, enligt ett meddelande.

Hamnnätverket Hutchinson Ports deltar också som partner i studiefasen. Målet är att kunna starta produktionen från 2025.

Kluster för gröna bränslen

- Detta strategiskt viktiga projekt kan potentiellt skapa ett kluster för gröna bränslen och ge möjlighet till betydande minskning av koldioxidutsläpp i regionen, precis som det kan spela en roll på de internationella marknaderna. Området är perfekt beläget, inte långt från befintliga och framtida vindkraftparker, säger Barry Carruthers, direktör på Scottish Power, i tillkännagivandet.

Enligt tidningen The Guardian väntas anläggningen kosta mellan 100 och 150 miljoner pund.