Frankrike kan bli utan gas i vinter

Sedan början av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har franska energikoncernen ENGIE (tidigare Suez) varit aktivt engagerad i att stödja konsumenter och ekonomin.  Detta koncernåtagande återspeglas nu i två nya system: - genomförandet av ett ytterligare stöd på 100 euro i genomsnitt för sina 880 000 kunder som drar nytta av energikupongen,  Inrättandet av en stödfond på 60 miljoner euro för små och medelstora företag som står inför svårigheter. Foto: ENGIE

Frankrikes regering varnar för att myndigheter och företag kan behöva ransonera sin energianvändning i vinter, även om landets egna naturgasreserver är fulla. Detta sedan Ryssland minskat gasleveranserna till Europa.

- Uppmaningen gäller både gas och elektricitet då de två systemen hänger ihop, enligt energiminister Agnes Pannier-Runacher.

Även om Frankrike är mindre beroende av rysk gas än flera andra EU-länder, är industrin ännu beroende av gas och miljoner bostäder värms med den. Vid köldtoppar räcker inte landets egna gasreserver till.

EU- solidaritet

Fler kärnkraftverk än vanligt kommer också i vinter att stängas av för underhåll, eller på grund av oro för säkerheten.

– Vi räknar med solidaritet, främst från Tyskland, för att importera elektricitet, säger Pannier-Runacher till radio RMC.

De finns dock män och kvinnor som inte ligger på lagrarna. Inne i en testanläggning söder om Paris, förvandlar bönder spannmål och avfall till biogas för att slippa beroendet av Ryssland.