Tyska staten stöder Unipers projekt för lagring av vätgas i industriell skala

Uniper testar vätgaslagring i industriell skala. Pilotanläggningen i naturgaslagringsanläggningen Krummhörn i Niedersachsen, som har stått oanvänd i flera år, är planerad att öppna 2024 och rymma 250 000 kubikmeter vätgas. Foto: Uniper

Det tyska energibolaget kommer att lagra vätgas i saltgrottor som en del av ett pilotprojekt finansierat av en donation från regeringen i den tyska delstaten Niedersachsen.

Tyska delstaten Niedersachsen har gett det tyska, delvis statligt ägda gasbolaget Uniper ett bidrag på 2,4 miljoner euro för ett nytt pilotprojekt.

Testar vätgaslagring

- Uniper ska använda pengarna för att omvandla en utmattad saltgrotta i området Krummhörn nära Nordsjön, som från 2024 ska lagra upp till 250 000 kubikmeter grön vätgas. Dessutom ska projektet också få erfarenhet av hur utrustning och andra material reagerar på gasen, skriver Uniper i ett pressmeddelande.

Det är ett av de första projekten av den storleken, varför Uniper själva klassar projektet som ett som ska testa vätgaslagring i industriell skala. Uniper skjuter också själv 10 miljoner euro i projektet.

Den gröna vätgasen är avgörande när det gäller att nå framgång med energiomställningen, konstaterade Niedersachsens miljöminister Olaf Lies med anledning av statens bidrag:

- Fördelen med vätgasen är att den kan lagras. För det behöver vi förråd, inklusive grottor. Jag är glad att Uniper vill använda grottlagring för vätgas här i Niedersachsen. Vi stöder gärna denna riktning. Vi har alla ett intresse av att vi går snabbt framåt.

Uniper räddas av den tyska staten

Beskedet om att den tyska staten stödjer Unipers projekt för lagring av vätgas kommer direkt efter att den tyska federala regeringen köpt 30 procent av det krisdrabbade gasbolaget i samband med ett omfattande räddningspaket.

Det tyska företaget är den största importören av rysk gas i Förbundsrepubliken och drabbas hårt av betydligt färre ryska gasleveranser.

I räddningspaketet ingår ett kapitaltillskott på cirka 267 miljoner euro.

Detta har tvingat Uniper att köpa gas till ett högre pris på annat håll. Nu går den tyska regeringen in med miljarder euro för att rädda företaget.