Ungern vill köpa mer rysk gas

Bela Szandelszky/AP/TT: En tekniker vid det ungerska gasbolaget FGSZ öppnar en ventil vid ett gaslager i Vecsec. Arkivbild

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó har rest till Moskva för att förhandla om köp av mer rysk naturgas. För att säkra Ungerns energibehov har regeringen beslutat att köpa ytterligare 700 miljoner kubikmeter naturgas utöver tidigare kontrakt, säger regeringspartiet Fidesz i ett uttalande.

Mängden motsvarar runt 6,7 procent av Ungerns gasförbrukning 2020, enligt data från landets gasoperatör FGSZ.

Resan sker samtidigt som EU-kommissionen försöker förmå medlemsländerna att minska sin gaskonsumtion med 15 procent fram till mars nästa år. Kommissionen befarar att Ryssland kommer att använda gasexporten som påtryckningsmedel mot EU i Ukrainakonflikten.

Ungern är i hög grad beroende av rysk gas och olja för sin energiförsörjning. När EU i juni, efter veckor av motstånd från Budapest, utvidgade sanktionerna till att gälla rysk olja fick Ungern igenom ett undantag för import via pipeline.

I förra veckan sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att "Europa har skjutit sig själv i lungorna" med sanktionerna mot Ryssland.