Equinor och VNG utökar vätgassamarbetet

VNG-gaslagringsanläggningarna ska också bli en del av det östtyska vätgasklustret. Foto: VNG AG, kredit: Torsten Proß/Jeibmann

Dessa två olje- och gasbolag har ett enormt projekt på ritbordet, där Rostock kommer att vara centrum för omfattande tysk vätgasproduktion med lagring av överskott av CO2 i norska oljefält.

Både norska Equinor och tyska VNG är redan involverade i ett PTX-samarbete med fokus på att skapa grönt bränsle i form av vätgas. Nu har de två olje- och gasbolagen beslutat att utöka sitt befintliga samarbete till att omfatta väte med låg kolhalt, ammoniak med låg kolhalt samt avskiljning och lagring av koldioxid.

Detta framgår av ett färskt uttalande från Equinor.

I industriell skala

Det utökade samarbetet är centrerat kring ett konkret projekt i Rostock, i norra Tyskland. Här ska man undersöka möjligheten att förlägga produktionen av den koldioxidsnåla vätgasen i industriell skala med möjlighet till transport och havslagring av CO2.

Anläggningen i Rostock ska kunna producera mellan 8 och 9 terravattimmar vätgas årligen. Det motsvarar knappt 20 procent av den nuvarande tyska vätgasmarknaden. Dessutom ska anläggningen kunna samla upp nästan 2 miljoner ton CO2, komprimera den och transportera den till havslager i Norge.

Projektet inkluderar också en 400 kilometer lång pipeline för att transportera vätgasen från Rostock till huvudstaden Berlin och det industritunga området Leipzig. Utöver pipelinen kommer de två företagen även att expandera och distribuera vätgasdepåer till saltgrottor i Bernburg- och Bad Lauchstädt-områdena.

Slutligen nås en överenskommelse om tysk import av norsk koldioxidsnål vätgas och ammoniak.

Kulmen på det statliga samarbetet

Det utökade samarbetet mellan de tyska och norska olje- och gasbolagen måste ses som en förlängning av det statliga, 45-åriga tysk-norska energipartnerskapet som stöds och underlättas av de tyska och norska regeringarna, skriver Equinor i tillkännagivandet.

Vätgasindustrin i Europa är en del av EU-initiativet IPCEI - Important Projects of Common European Interest.

Även med andra partners

En så kallad IPCEI-status tar bort ett antal lagliga restriktioner för statligt stöd till företag där Tyskland har satt upp mer än 62 vätgasinitiativ på listan, inklusive Equinors och VNG:s projekt.

Båda företagen har dock även vätgaspartnerskap med andra företag.

Ett samarbete mellan Equinor och Engie kommer på sikt att förse delar av Nederländerna, Frankrike och Belgien med vätgas med lågt koldioxidutsläpp. Likaså siktar VNG på att år 2023 producera så kallad turkos vätgas med naturgas i samarbete med det tyska olje- och gasbolaget Wintershall Dea.