Ett nytt EUDP-stött projekt ska producera grön el och värme från solenergi mer effektivt än tidigare och samtidigt ge möjlighet att lagra energi.
När solens strålar idag måste omvandlas till energi sker det vanligtvis genom antingen solpaneler eller solceller. Men ett nytt projekt ska föra samman egenskaperna hos de två teknikerna, så att det går att producera både värme och el samtidigt – och ännu mer effektivt.
Projektet, som stöds med 14 miljoner danska kronor av europeiska organisationen EUDP, pågår i tre år och heter Full Spectrum Solar Energy, (Fullspec).
Överskottsproducerad solenergi
Man strävar också efter möjligheten att kunna använda den utvecklade lösningen som lager för både vindenergi och överskottsproducerad solenergi.
Bakom projektet står bland annat ATE Danmark och i ett uttalande säger företagets direktör, Christian Nodskov, att "projektet har potential att förändra hur vi förstår solen som energikälla."
Fullspec
Partnerna i Fullspec är specialister inom sina respektive områden och tillför många års erfarenhet i projektet.
ATE Danmark kommer att leverera solfångare och lagerhålla innovationsprojektet, och de andra partnerna inkluderar MAKEEN Energy, som kommer att bygga och sälja anläggningarna; Sensible Energy, som kommer att utveckla och designa en organisk Rankine-cykel (ORC); DTU Construct, som ska verifiera resultaten och Kildemosen Smedie & Maskinfabrik; vem som måste sätta upp anläggningen.
Energy Cluster Denmark faciliterar och projektledare FullSpec, och SK Forsyning i Slagelse medverkar både som partner och som demonstrationsvärd.
Långsträckt ”solsäng”
Kort sagt består Fullspec av två element. Det är bättre att samla in solens energi och utnyttja den bättre.
I projektet ska solenergin fångas upp i en långsträckt ”solsäng”, som absorberar en mycket större andel av solens strålar än vad de nuvarande PV (fotospänning) systemen klarar av.
När solen skiner kan denna "solsäng" absorbera ca 75 procent av solens energi, som kan ge upp till 600 watt per kvadratmeter. PV-celler ger 100–200 watt per kvadratmeter, uppger ATE Danmark i tillkännagivandet.
- PV-system tar bara upp en liten del av solens energi. Vi äter upp så att säga all strålning", säger Christian Nodskov.
Den andra delen av projektet uppfylls genom en så kallad organic rankine cycle plant (ORC). Här lagras den producerade energin som värme i termisk olja. Denna kan sedan senare omvandlas till el eller värme.
ORC-systemet kommer att designas av Sensible Energy och byggas av Makeen Energy.
Ger projektet mer potential
- ORC-anläggningen kan omvandla överskottsenergi till el och värme. Det kan vara mervärde från allt - värme från solel, gas, el från vindkraftsparker och mycket mer. ORC är ett kraftaggregat som kan fungera med överskott. Det finns en marknad för det, säger Anders Bjørn, projektledare på Makeen Energy.
I och för sig är teknikerna ORC och solfångandet inte nya, men det är kombinationen som ger projektet mer potential, säger Glenda Napier, vd för Energy Cluster Denmark, som understödjer projektet.
Lösningarna som utvecklats i Fullspec kommer att vara ett betydande bidrag till den gröna omställningen genom att erbjuda både kostnadseffektiv lagring och produktion av el och fjärrvärme och samtidigt hjälpa till att koppla elementen tätt i ett sammanhållet energisystem. Det är sektorkoppling från översta hyllan, säger Glenda Napier.
Källor: Makeen Energy & ATE Danmark