Danskt biogasbolag ser mot rekordår i USA

Biogasclean exporterar för närvarande sina lösningar till mer än 40 länder, men Nordamerika har varit i rampljuset de senaste åren. Foto: Danska utrikesministeriet, Trade Council, kredit, Månsson

Ett veritabelt danskt biogasäventyr över Atlanten har verkligen tagit fart för fynska Biogasclean, där de amerikanska beställningarna har börjat rulla in i orderboken. Och det finns potential för mer, säger försäljningschefen.

- Under 2022 har danska Biogasclean redan fått ta emot sju beställningar i USA. Trots att sommaren bara har börjat, spår företaget från Odense redan ett rekordår för den nordamerikanska verksamheten, skriver Energy Supply.

Många avloppsreningsverk och stor kött- och mejeriproduktion

De nya projekten i år innebär att biogasbolaget bara under 2022 har fått en fjärdedel av alla amerikanska beställningar sedan bolaget gick in på marknaden 2011.

- Jag investerar nu det mesta av min tid på den nordamerikanska marknaden. Med många avloppsreningsverk och en stor kött- och mejeriproduktion har USA en stor potential för biogasproduktion. De har alla de rätta förutsättningarna, men har ännu inte använt dem, säger Jesper Hørlyk-Jensen, försäljningschef i Europa och Nordamerika, till Energy Supply.

Stort avtal om tre projekt

Företaget exporterar för närvarande sina lösningar till mer än 40 länder, men Nordamerika har varit i rampljuset de senaste åren. Bland annat, trots coronarestriktioner, lyckades Biogasclean i samarbete med det danska exportrådet teckna ett stort avtal om tre projekt med en av USA:s största köttproducenter.

Enligt Cecilie Engell Sørensen från den danska ambassaden i Washington finns ett stort intresse för den danska expertis och biogaslösningar i flera amerikanska delstater. Danmark har i princip mer erfarenhet på området, och företag i USA kommer att ha del i det.

Biogasclean är en del av en Biogas Alliance med totalt åtta medlemmar som arbetar tillsammans för att ta sig in på biogasmarknaden i USA. Senast har teknikföretaget Grainit blivit en del av alliansen som även omfattar Renew Energy och Ammongas.

Källa: Energy Supply