Horizon Energy gör ett ammoniakavtal med Lhyfe

Genom detta avtal vill Lhyfe och Horisont Energi samarbeta för gemensam utveckling av lösningar när det gäller att tillhandahålla förnybar grön vätgas till ammoniakproducerande anläggningar i Norge och i Europa. Syftet är att försörja ammoniakmarknaden då Norge har en mycket stark maritim sektor. Ett första utvecklingsprojekt bestående av förnybara anläggningar för produktion av väte och grön ammoniak skulle kunna placeras i norra Europa. Foto: Lhyfe

Detta norska företag kommer tillsammans med franska Lhyfe att etablera flera ammoniakfabriker i norra Europa.

- I ett samarbete kommer Horizon Energy och Lhyfe att gå samman om ammoniakproduktion i Norge och Europa i samband med produktion av grön vätgas, skriver Lhyfe i ett börsmeddelande.

Gröna vätgasprojekt

Horizon Energy har redan ammoniakproduktion på agendan i form av projektet Barents Blue, som kommer att använda Haldor Topsøe-teknik, medan Lhyfe idag har en utvecklingsportfölj inom gröna vätgasprojekt på 4,8 gigawatt fördelat på 93 projekt i Europa.

- Det här avtalet med en innovationsproducent av ren ammoniak i Norge ger oss både möjlighet att utveckla projekt som kan påskynda utvecklingen av grön vätgas i Norge, men också titta på gemensam utveckling av projekt som kan skapa nya gröna ammoniakanläggningar i Europa. Vi är glada över att ha nått en överenskommelse och vi ser fram emot att arbeta med Horizon Energy-teamet, säger Björn Arvidsson, chef för Norden och Storbritannien på Lhyfe.

Grön vätgas

Genom avtalet kommer Horizon Energy och Lhyfe att kunna samarbeta för att utveckla lösningar för att leverera grön vätgas till ammoniakfabriker i Norge och Europa och därigenom producera ammoniak med särskilt fokus på den maritima sektorn.

De två kommer också att leta efter "strategiska positioner" för att identifiera nya och befintliga projektmöjligheter inom storskalig grön ammoniak.