Elektriska nyheter på Busworld Turkey i Istanbul

Efter en runda inne i de två stora hallarna under årets Busworld-mässa stod det klart för besökare att batterielektriska bussar står i fokus. Men det är långt kvar innan de syns på vägarna i Turkiet och i en hel del anfra länder. Foto: Mässan Busworld Istanbul.

Busworld Turkey i Istanbul visade upp ett antal elektriska nyheter, särskilt på stads- och förortsbussar. Turkiet ligger uppenbarligen fortfarande i framkant när det gäller att elektrifiera bussar.

För liksom många andra platser i Europa saknas infrastruktur. Och i Turkiet är intresset också ganska svagt. Flera Bussmagasinet pratat med säger att Turkiet sover när det kommer till förnybar energi. Och det är dags att vakna, var feedbacken.

Lättare i karossen

De stora leverantörerna som Otokar, Karsan och Isuzu visade alla bussar med alternativa drivlinor. Både i korta 6 meter långa servicebussar och upp till 18,75 meter ledbussar. Men för det mesta går det mesta av det som produceras på export.

Karsan visade upp sin 12 meter batterielektriska stadsbuss som har utvecklats från start som en elbuss. Detta gör den både lättare i karossen och har ett bättre utnyttjande av innerutrymmet. Speciellt när du inte längre behöver hitta plats för en stor dieselmotor och växellåda.

Otokar visade upp sin nya 18,75 meter batterielektriska Kent ledbuss som utnyttjar den fulla längden som tillåts för ledbussar. Många andra märken har 18 meter blankt som maxlängd, men genom att sträcka den 75 centimeter till får du en extra stolsrad.

Populära små bussar

Små bussar på runt 6 meter är populära i Turkiet och har även börjat få fotfäste i andra delar av världen. Bussarna har bra passagerarkapacitet och kan levereras både som D1-buss med max 16 passagerare eller D-buss med upp till 32 passagerare. e-Centro från Otokar är en av dessa. En otrolig kapacitet och en räckvidd på över 200 kilometer på en enda laddning. Och blygsamma 6,6 meters längd. Dessutom är den universellt utformad med rullstolsutrymme.

Stora batteridrivna turbussar var helt frånvarande på årets Busworld Turkey-mässa. Men leverantörerna av elmotorer visade lösningar för dessa bussar. Allison har tagit fram en komplett drivaxel som kan monteras bådei  nya eller befintliga turbussar. Den är kompakt och passar precis i fästena. Van Hool Astromega byggdes med denna axel och testas för närvarande i Kalifornien, USA.

Kompletta konverteringssatser

Eftermontering är ett annat alternativ för den som har en fullfjädrad linjebuss, men som vill ha den ombyggd till en nollutsläppsbuss. Kompletta konverteringssatser finns tillgängliga, men priset är fortfarande ganska högt. Och här borde man verkligen ha en bra utgångspunkt för att det ska löna sig.

Nollutsläppbilar är nästan helt helt frånvarande i Turkiet. Man ser knappt en elbil på vägen, säger branschens kännare Och det är svårt att få tillräckligt med el för att ladda ett större antal bussar.

Brist på el

Ett företag hade lämnat anbud på ett större antal elbussar, men nu även efter tre år efter tilldelningen fick de inte tillräckligt med el för tio procent av det ursprungliga antalet. En utmaning som ses nästan över hela världen.

Men trots de många utmaningar det innebär att elektrifiera bussarna är branschen tydlig med att man är på rätt väg. Leverantörer har produkter och det fungerar. Då får leverantörerna av infrastruktur och elleverantörer ta sin del av ansvaret.