Grön kapitalförvaltare erbjuder danska staten ny energi utan kostnad

Planen är ytterligare en energiö i Nordsjön. Där ska havsbaserade vindkraftverk leverera el, som kan omvandlas till grön vätgas vid sötvattensanläggningar på själva ön. Illustration: Danmarks Energinet

Kapitalförvaltaren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) presenterar en plan för ytterligare mängd energi som kan bekostas av privata aktörer.

Det ser ut som ett bra erbjudande för Danmark, som precis har anslutit sig till ett avtal om att utöka energiproduktionen till 150 gigawatt i Nordsjön.

Den gröna kapitalförvaltaren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har presenterat en plan för var tio av dessa gigawatt finns. Och det verkar till och med bli möjligt att avlasta de danska skattebetalarna helt, skriver affärsmediet Finans.

Ytterligare energiöar

Planen är ytterligare en energiö i Nordsjön. Där ska havsbaserade vindkraftverk leverera el, som kan omvandlas till grön vätgas vid sötvattensanläggningar på själva ön. Det är mer effektivt än att transportera elen till fastlandet och sedan konvertera den.

Partner i CIP Thomas Dalsgaard säger att privata aktörer redan har skaffat de nödvändiga pengarna.

- Det är enkelt. Offshorevind har visat sig vara en konkurrenskraftig bransch och vi ser överallt i världen att intresset från industrin finns där. Vi har också tekniken, och vi har investerarna bakom oss, säger han till Ritzau.

Dalsgaard berättar att CIP även överväger att lägga bud på arbeten på den första energiön i Nordsjön, ett projekt som antogs av Folketinget 2020.

Här har staten planer på ett anbud 2022. CIP tror sig kunna återanvända mycket av det förarbete som gjorts där.

- Vi har ägnat två eller tre år åt att förbereda detta projekt och vi kommer faktiskt att kunna återvinna nya energiformer på den nya vätgasön, säger han.

Dansk industri: Offshorevind är vägen framåt

Dansk Industri, som representerar 18 000 små och stora danska företag, är också entusiastiska över idén.

Adm. Direktör Lars Sandahl Sørensen säger att ”havsvind är vägen framåt, och vätgas kan lösa stora utmaningar med den gröna omställningen i försörjningen av förnybar energi till exempelvis den tunga industrin och transportsektorn".

- Om vi ​​ska vara oberoende av bland annat gas från Ryssland så måste vi agera nu – och förnybar energi är rätt väg att gå. Nu måste vi alla jobba nära tillsammans för att det ska bli verklighet, säger han i en skriftlig kommentar till Ritzau.

Nyligen åtog sig Danmark tillsammans med tre andra länder att utöka vindkapaciteten i Nordsjön till 150 gigawatt. Sådan produktion skulle kunna leverera grön el till upp till 230 miljoner europeiska hushåll.

Danska staten åtog sig i det sammanhanget att leverera de 35 gigawatten av den ökade produktionen. Övriga länder i avtalet är Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Källa: Finans