Volvo investerar i den israeliska elbilsbatteritillverkaren StoreDot

Israeliska elbilsbatteritillverkaren StoreDot utvecklar nya och effektivare batterier. Foto: StoreDot, Kredit. Autocarpo.

Det finns en växande efterfrågan på elfordon i Israel. En israelisk tillverkare av elbilsbatterier tillkännagav idag en ny investering från den svenska biljätten Volvo.

StoreDot sa att Volvos riskkapitalarm gjorde en "strategisk investering" för en ospecificerad summa pengar. Partnerskapet kommer att tillåta StoreDot och Volvo att samarbeta kring batteriteknik, säger StoreDot i ett pressmeddelande.

- Detta ger oss den finansiella kapaciteten att ta ut våra revolutionerande batterier snabbare på marknaden, säger StoreDots finanschef Meir Halberstam.

Baserat i Kina

Varför det är viktigt: StoreDot producerar ett elbilsbatteri som påstås hålla i 100 miles efter laddning i bara fem minuter. Batteriet heter det passande namnet "100in5."

StoreDots tillverkningspartner, Eve Energy, är baserad i Kina. Det ekonomiska samarbetet mellan Israel och Folkrepubliken har expanderat kraftigt de senaste åren, till stor förtret för USA. Volvo ägs nu också av ett kinesiskt företag.

Företaget erhöll även finansiell hjälp från andra källor. I januari meddelade StoreDot att de samlat in cirka 80 miljoner dollar i en insamlingsrunda.

Egen miljöpåverkan

Elbilar är tilltalande på grund av deras potentiellt positiva effekter på miljön, eftersom de inte körs på kolbaserade energikällor som petroleum. Tillverkningen av elbilar kräver dock kol, och utvinningen av jordmetaller behövs för batterierna som har sin egen miljöpåverkan.

Efterfrågan på elfordon ökar i Israel. Landet importerade 1 500 fordon tillverkade av Tesla förra året.

StoreDot sa att de är på väg att masstillverka 100in5-batteriet redan 2024, enligt pressmeddelandet.