Solpaneler byggda av avfallsgrödor kan producera energi utan direkt ljus

Interiör av ett konferenscentrum. Det nya materialet kan appliceras på hela byggnader som Montreal Convention Centre. Solpaneler som inte kräver direkt solljus har skapat ytterligare ett steg framåt för ren och grön energi. Foto: Wikipedia/Panoramio, kredit: Jiaqian AirplaneFan

En filippinsk student designade nyligen det revolutionerande materialet med självlysande partiklar från frukt- och grönsaksavfall.

Carvey Ehren Maigue, 29, vann James Dyson Foundation Sustainability Award 2020 för dessa paneler han konstruerade vid Mapua University i Filippinerna.

Ultravioletta strålar

Grödornas partiklar i avfallet absorberar solens ultravioletta strålar och förvandlar dem till synligt ljus. Panelerna kan sedan omvandla detta till ljus som i sin tur genererar elektricitet.

Maigue sa att han var inspirerad av Elon Musk och det sätt som Musk "stakade ut ett spår för sin lösning i syfte att nå marknaden”.

- Ultravioletta strålar når oss trots molniga dagar, vilket betyder att det finns en enorm potential att skala upp tekniken i stadsområden, såväl som på andra platser där en konventionell solpanel inte skulle fungera, förklarar Maigue.

Inspirerade av norrsken placeras partiklarna, som kallas för AuREUS, i en hartsyta som kan formas till olika skepnader.

Dessa solpaneler är tunnare än en penna och detta nya solcellsmaterial skulle till och med kunna monteras på våra kläder.

Mer forskning

När han diskuterade sin uppfinning 2020 sa Maigue att han ville ta ut produkten på marknaden omedelbart samtidigt som han investerade i ytterligare forskning.

- Jag vill skapa trådar och tyg så att även kläderna skulle kunna skörda ultraviolett ljus och omvandla det till elektricitet.

Prototypen var en panel på tre gånger två fot installerad i ett fönster i Maigues lägenhet. Denna panel kan generera tillräckligt med el för att ladda två telefoner varje dag. Men Maigue har ambitioner att klä hela byggnader i AuREUS, och förvandla dem till vertikala solgårdar.