Ørsted samarbetar med Repsol om spansk flytande vindkraft

Världens andra fullskaliga flytande vindturbin (och den första som installerades utan användning av tunga fartyg, 2 megawatt WindFloat, cirka 5 kilometer utanför Aguçadoura, Portugal. Foto: Wikipedia Common Licence. Kredit: Untrakdrover

Den danska energijätten kommer tillsammans med spanska Repsol att bli en ledande utvecklare av flytande havsbaserad vindkraft i Spanien.

Spanien har som mål att installera 3 gigawatt flytande havsvind till 2030, och efter flera år där den fortfarande unga tekniken har testats är Ørsted redo att ”hoppa in i ett flytande vindäventyr med spanska Repsol som följeslagare”, uppger Ørsted i ett uttalande.

Pådriver kommersialiseringen

- Vi ser verkligen fram emot att arbeta med Repsol för att utforska möjligheterna med flytande havsvind i Spanien och pådriva kommersialiseringen av denna teknik, som kommer att kunna sprida havsvind ytterligare, eftersom flytande fundament möjliggör installation längre från kusten och djupare vatten, säger Martin Neubert, viceadm. direktör i Ørsted.

Repsol har också höga förväntningar på det dansk/spanska samarbetet som kommer att bygga vidare på bolagens respektive kompetenser. Man måste alltså bygga på Repsols expertis som global leverantör av olika energiformer och Ørsteds långa erfarenhet av havsbaserad vindkraft.

Testad teknik

- Med Ørsted, världens ledande företag inom havsvind, som partner stärker vi vår position i den framtida utvecklingen av flytande havsvind - en teknik som vi redan har erfarenhet av tack vare vårt deltagande i Windfloat Atlantic-projektet utanför kusten av Portugal, säger João Costeira, verkställande direktör för Low Carbon Generation på Repsol.