Försäljning av bergvärmesystem har ökat med 74 procent i Danmark

14 000 kilowatts absorptionsvärmepump (s.k. chiller) Foto: Creative Commons Lic: Kredit: Reinraum

I och med utfasningen av naturgas och omställning till annan uppvärmning har försäljningen av bergvärmesystem ökat med 74 procent i Danmark under år 2021. Branschorganisationen ser utvecklingen fortsätta.

Ryssland-Ukraina-konflikten förväntas påverka marknaden ytterligare.

Ännu större tillväxt

2021 såldes 4 000 bergvärmesystem. Och även om siffran inte direkt låter våldsam är det en ökning med 74 procent jämfört med året innan. Därmed är tillväxten även större i försäljningsökningen av luft/vattenvärmepumparna, där försäljningen ökade med 52 procent förra året.

Så lyder ett pressmeddelande från danska Tekniq Arbejdsgiverne där chefskonsult Troels Hartung räknar med att ökningen kommer att fortsätta.

- En mycket konservativ bedömning är att försäljningen av luft/vattenvärmepumpar och bergvärmesystem kommer att närma sig minst 30 000 enheter i år. Och på kort tid kommer det sannolikt att nå 50 000 om året, säger Hartung i pressmeddelandet.

Kriget i Ukraina påverkar

Det är här utvecklingen i Ukraina spelar in, där det har skett ett kraftigt ökat fokus på att bli oberoende av naturgas, fortsätter det.

- Det är en enorm tillväxt men absolut inte orealistiskt om vi ska konvertera de cirka 400 000 olje- och naturgaspannor som fortfarande finns i det danska byggnadsbeståndet till 2030. Vi kan därför väl förbereda oss på att marknaden för värmepumpar endast kommer att bli större under de kommande åren, säger Troels Hartung.

Tidigare har CleantechWatch kunnat rapportera att efterfrågan på värmepumpar har ökat efter Rysslands invasion av Ukraina, och att det blivit ett politiskt uttalande att byta värmekälla.