Krigets vinnare: Tyskt stopp för Nord Stream 2 bådar gott för Norge

Som den näst största gasexportören till EU har Norge mycket att vinna på Tysklands stopp på Nord Stream 2-ledningen, som skulle ha transporterat stora mängder gas till unionen från Ryssland. Det skriver norska mediasajten E24. Foto: Equinor

- För Norge är det helt fantastiskt ekonomiskt, säger en forskare vid Utrikespolitiska forskningsinstitutet om konsekvenserna av Tysklands inbromsning av gasledningen från Ryssland.

Tysklands premiärminister Olaf Scholz meddelade nyligen att landet nu avbryter godkännandeprocessen för gasledningen på grund av den ryska eskaleringen av krisen i Ukraina.

Högre gaspriser

Det kan innebära ännu högre gaspriser, och att Norge kan fortsätta att producera så mycket gas som möjligt, bedömer Indra Øverland, som leder det norska utrikespolitiska institutet Nupis forskargrupp för klimat och energi.

– Det bidrar inte precis till ett billigare gaspris. Det börjar bli högt. För Norge är det helt fantastiskt rent ekonomiskt. Kanske kan vi få vinterpriser genom sommaren också, säger han.

En stor del av detta beror dock på om Ryssland sänker sin övriga gasexport till Europa, framhåller Indra Øverland.

Men före det tyska tillkännagivandet uttalade Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland inte hade några planer på att minska sin gasexport. Han nämnde dock bara export till den större världsmarknaden och inte specifikt export till Europa.