ENGIE & Equinor lanserar ett H2BE-projekt för att starta vätgasmarknaden med låga koldioxidutsläpp i Belgien

- Vi är glada över att lansera projektet "H2BE". Tillsammans med våra partners har vi utvecklat en stiftelse som har potential att leverera tillförlitlig vätgas med låg kolhalt från naturgas möjliggör storskalig avkolning av industrier, inklusive kontinuerlig och flexibel elproduktion, säger Grete Tveit, Equinors senior vice president för Low Carbon Solution. Foto: Fiona Hanson / Equinor ASA

Under 2021 tecknade energigrupperna ENGIE och Equinor ett samförståndsavtal tillsammans för att utveckla vätgasprojekt med låga koldioxidutsläpp.

Nu går de två företagen framåt och tillkännager H2BE-projektet som syftar till att utveckla produktionen av vätgas med låga koldioxidutsläpp från naturgas i Belgien.

Den belgiska federala regeringen presenterade nyligen sin vätgasstrategi och H2BE-projektet kommer att hjälpa Belgien att leverera strategin.

Vätgas i stor skala

H2BE-projektet syftar till att producera vätgas från naturgas med hjälp av teknik för automatisk termisk reformering (ATR) kombinerat med kolavskiljning och -lagring (CCS).

ATR-tekniken möjliggör avkolning över 95 procent och för att producera vätgas i stor skala (GW) till konkurrenskraftiga kostnadsnivåer.

Den infångade koldioxiden planeras att transporteras i flytande form och förvaras permanent och säkert på en plats i underytan av norska Nordsjön.

H2BE-projektet passar väl in i de belgiska och flamländska vätgasstrategierna. Dessa fokuserar på förnybar vätgas och betonar också nyckelrollen för vätgas med låga koldioxidutsläpp med syftet att nå målen för avkarbonisering och att snabbt öka en ren vätemarknad och infrastruktur under de kommande åren.

Förstudie

ENGIE och Equinor har nu lanserat en förstudie för att bedöma den tekniska och ekonomiska lämpligheten för en plats i Gent-området. Kommersiella samtal med potentiella vätgasavtagare, främst stora industrier som är svåra att avveckla, fortsätter samtidigt.

Dessutom pågår diskussioner med North Sea Port om integration med hamninfrastruktur. H2BE-projektet passar in i "Connect 2025", den nyligen publicerade strategiska planen för North Sea Port, genom att påskynda övergången

till koldioxidneutralitet och utvecklingen av den nödvändiga vätgas- och CO2-infrastrukturen.

Att ha nödvändig vätgas- och CO2-infrastruktur på plats är avgörande faktorer för projektets framgång. Därför gick ENGIE & Equinor samman med Fluxys, den oberoende gasöverföringssystemoperatören i Belgien.

Sammankoppling

Genom att göra betydande volymer tillgängliga på marknaden kommer H2BE-projektet att utgöra en viktig byggsten för den öppna vätgas- och CO2-infrastrukturen som Fluxys Belgium planerar att utveckla.

Avsikten är att koppla samman utbud och efterfrågan mellan industrikluster i Belgien och grannländerna.

Samarbetet mellan H2BE-projektet och Fluxys kommer därför att skapa synergier med andra vätgas- och CO2-avskiljningsprojekt, vilket sänker de totala kostnaderna.

Alla partners siktar på att starta verksamheten i god tid före 2030 för att bidra till Belgiens 2030 interimistiska avkarboniseringsmål.

- Engie är övertygad om att koldioxidfri termisk energi krävs för att uppnå koldioxidneutralitet i vår ekonomi, tillsammans med förnybara elkällor. Därför är ENGIE fullt engagerade i att utveckla förnybara lösningar med låga koldioxidutsläpp. Vi är övertygade om att förnybart och koldioxidsnål vätgas, med flera användningsområden och fördelar, har allt för att vara den obestridliga allierade för att påskynda utvecklingen av en solid infrastruktur och övergången till en koldioxidneutral ekonomi. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt arbete med detta projekt med Equinor, en mångårig partner i mer än 40 år. Vi är övertygade om att vårt projekt är ett starkt verktyg för en framgångsrik implementering av den belgiska vätestrategin som släpptes av den federala regeringen i slutet av oktober, förklarar Edouard Neviaski, VD för ENGIE:s enhet "Global Energy Management.

Grete Tveit, Equinors Senior Vice President för Low Carbon Solutions säger:

- Equinor anser att vätgas och CCS är avgörande för att lyckas med energiomställningen och för att nå noll-ambitioner. Tillsammans med våra partners har vi en stark och kompletterande expertis som täcker alla delar av värdekedjan. Vi kommer att utnyttja detta när vi för detta projekt framåt med målet att förverkliga och bidra till framgången för Belgiens vätgasekonomi.