EU-kommissionen kommer att öka produktionen av mikrochips i Europa

Europeisk produktion av microchip, Målet är konkret; att EU ska stå för 20 procent av den globala produktionen av mikrochips fram till 2030. Idag står produktionen i EU för nio procent av den globala produktionen. Foto: EU-kommissionen

Bristen på mikrochips under coronapandemin får nu EU-kommissionen att föreslå ökad produktion i Europa.

Det behövs mikrochips för att få igång allt från tvättmaskiner till bilar, telefoner och corona-andningsskydd. Men coronapandemin har lett till så allvarliga försörjningsproblem att Europa borde öka sin egen produktion av mikrochips.

Det uppgav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens i Bryssel. Presskonferensen kommer efter att EU-kommissionen kommit överens om den så kallade European Chips Act. Det syftar till att öka produktionen av mikrochips i EU.

- Mikrochips finns i nästan alla enheter vi använder. Men den globala bristen på mikrochips har avsevärt försenat vår ekonomiska återhämtning. Vi har sett att hela produktionslinjer för bilar har stannat. Medan efterfrågan ökade kunde vi inte leverera på grund av bristen på mikrochips, säger Ursula von der Leyen.

Med förslaget ska EU-kommissionen försöka minska de utbudsproblem som drabbar både producenter och konsumenter. Den stora tyska bilindustrin och dess underleverantörer drabbas till exempel av brist på mikrochips.

Men även konsumenter som vill köpa nya datorer eller spelkonsoler har under Corona tiden kunnat känna av bristen på mikrochips.

- Investeringar, lagstiftning och strategiska partnerskap måste göra EU till en industriell ledare på denna marknad, säger Ursula von der Leyen.

Produktionen måste fyrdubblas på åtta år

Målet är konkret att EU ska stå för 20 procent av den globala produktionen av mikrochips till 2030. Idag står produktionen i EU för nio procent av den globala produktionen.

Till 2030 förväntas dock den globala efterfrågan på mikrochips redan fördubblas. Om EU ska nå sitt mål måste produktionen fyrdubblas på bara åtta år. Enligt von der Leyen måste det mycket höga målet uppnås genom nya investeringar.

Digital Chips Act ger utrymme för investeringar på 15 miljarder euro i offentliga och privata investeringar till 2030. Enligt von der Leyen kommer beloppet att ligga ovanpå de investeringar som redan är planerade på det digitala området.

Enligt den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager kan förslaget dock inte lösa den nuvarande krisen på kort sikt. Det tar helt enkelt för lång tid att slutföra investeringen. Men på lite längre sikt kommer det att göra Europa betydligt bättre rustat och skapa jobb i fler EU-länder.

Hon påpekar att flera EU-länder som Belgien och Spanien redan har anläggningar och kunskap som kan mobiliseras för att öka produktionen av mikrochips.

- Vi föreslår detta inte bara för stora företag eller stora stater, utan också för de många mindre företag som är involverade i design och utveckling av mikrochips, säger Margrethe Vestager.