Stort grönt partnerskap kommer att göra alla danska inrikesflyg gröna senast 2027

EU-kommissionen avser att presentera ett lagstiftningsinitiativ enligt vilket en viss andel hållbara flygbränslen ska tillföras i framtiden. Foto: Swiss Air

Partnerskapet Green Fuels, som flera av Danmarks största företag är en del av, lanserar nu ett mål om att kunna leverera tillräckligt med grönt flygbränsle för att göra alla inrikesflyg i Danmark gröna till 2027 – tre år tidigare än regeringens målsättning.

- Premiärministerns senaste tillkännagivande om att påskynda flygets gröna omställning har direkt lett till att vi i partnerskapet har hittat ett sätt som gör det möjligt för oss att producera flygbränsle redan 2025, säger Ørsteds vd Mads Nipper.

År 2030 ska alla inrikesflyg i Danmark vara gröna, stod det i statsminister Mette Frederiksens nyårstal. Enligt Berlingske överträffas nu detta mål av ett antal av landets största företag, som sedan 2020 har arbetat tillsammans kring utvecklingen av Power-to-X-bränslen som förväntas bli ett stort bidrag till transportsektorns gröna omställning. .

Enligt Mads Nipper, toppchef i Ørsted, som är ett av företagen som är inblandade i projektet, kan produktionen av gröna bränslen starta redan om tre år, medan den två år senare, 2027, kommer att vara uppe på en tillräckligt stor skala för att täcka danskt inrikesflyg.