St1 gör flygbränsle av matavfall från brittiska restauranger

Brocklesby samlar in matavfall från ett stort antal restauranger, återförsäljare och livsmedelstillverkare i Storbritannien. Enligt ett pressmeddelande ger det en årlig produktion på över 46 000 ton bearbetad råvara för tillverkning av förnybara bränslen. Foto: Brocklesby

Brocklesby samlar in avfall från restauranger, återförsäljare och livsmedelstillverkare i Storbritannien.

Energibolaget St1 köper brittiska Brocklesby, specialiserat på återvinning av matavfall från livsmedelsindustrin. Avfallet ska bli diesel och flygbränsle i Göteborg.

Planen är att Brocklesby ska förse St1 med råvara för produktion av förnybar diesel och hållbart flygbränsle (SAF). Ett nytt bioraffinaderi för ändamålet byggs just nu på St1:s raffinaderiområde i Göteborg och ska enligt planerna vara klart nästa år. Redan i dag producerar St1 etanol och biogas från avfall.

Brocklesby, som är beläget nära hamnen i Hull, har cirka 80 anställda, medan St1 har över 1 000 anställda.

- Jag är oerhört stolt över att välkomna de anställda, deras profession och leverantörerna i Brocklesby till vår St1-familj. Att gå samman kommer att göra oss starkare i vår framtida energiomställning", säger Henrikki Talvitie, vd för St1 Nordic i pressmeddelandet.