Forskare: Havsisens aktuella tendenser i Arktis är "motgift mot klimatalarm"

Isberg. Foto: Creative Commons Lic, kredit: Spalla67

Aktuella förändringar av havsnivån i arktiska områden ger, enligt en framstående meteorolog, ingen anledning till oro. Uppgifterna, som härstammar från professor J. Ray Bates, i Global Warming Policy Foundation, publicerades nyligen i en tidskrift.

Enligt professor Bates indikerar klimatmodellsimuleringar markant sjunkande havsisnivåer på båda halvkloten, med de största minskningarna i september varje år.

Den observerade septembertrenden i Antarktis är dock faktiskt något uppåtgående, och även om observerade nivåer i Arktis har sjunkit under de senaste 40 åren, har de varit ganska stabila sedan omkring 2007.

- År 2007 berättade Al Gore för oss att havsisnivåerna i Arktis "föll som från en klippa". Det är klart nu att han hade helt fel. Faktum är att trenderna inom området för havsis är ett motgift mot klimatalarm, påpekar Bates.

Professor Bates säger också att man inte borde sätta någon större tilltro på så kallade modellsimuleringar av framtida havsisminskningar:

- Klimatmodeller misslyckades med att förutsäga tillväxten av Antarktis havsis, och de missade den senaste tidens markanta avmattning av havsisens nedgång i Arktis. Det skulle vara obefogat att tro att de kommer att få rätt under de kommande 30 åren heller. Professor Bates uppsats publiceras nyligen. Artikeln kan läsas här:

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2021/12/Bates-Sea-Ice-Trends.pdf?mc_cid=1c2d016323&mc_eid=cec491c278

Om författaren

Professor J. Ray Bates är adjungerad professor i meteorologi vid University College Dublin. Han var tidigare professor i meteorologi vid Niels Bohr Institutet, vid Köpenhamns universitet, och seniorforskare vid NASA:s Goddard Space Flight Centre. Han är tidigare ordförande för Irish Meteorological Society.