Dansk minister hoppas att den tyska regeringen har mod att säga adjö till bensinbilar

Enligt Danmarks transportminister, Benny Engelbrecht, finns det flera medlemsländer i EU som delar den danska synen på snabbare utfasning av fossilbilar. Men även om ambitionerna inte höjs som man hoppats ser han ändå möjligheter. Foto: Facebook, Benny Engelbrecht

Danmark vill fasa ut fossilbilar snabbare i EU. Ny tysk regering kan bli viktig, tror Danmarks transportminister.

- Det finns framför allt en stor obesvarad fråga, som kan vara avgörande för var ambitionsnivån för utfasningen av bensin- och dieselbilar landar i EU. Och det är Tyskland som det hänger på, säger transportminister Benny Engelbrecht (S).

På torsdagen deltog han i ett möte i EU, där han och övriga transportministrar i EU bland annat diskuterade fossilbilar.

Men Tyskland deltog inte i mötet eftersom den nya regeringen precis har tillträtt.

Därför är den tyska ståndpunkten i frågan okänd. EU anser att produktionen av fossilbilar ska fasas ut 2035. Danmark vill att den ska påskyndas till 2030.

- Det finns en del andra länder också som är skeptiska. Och några länder som är optimistiska. Och så finns även några som ligger mitt emellan. Men det finns en sak i synnerhet som är det stora okända.

- Det är att den tyska regeringen precis har anslutit sig. Därför är en del av det som återstår att se att ta reda på var den tyska regeringen kommer att fokusera på frågan om bilar och hur ambitiösa de kommer att vara, sade Benny Engelbrecht efter mötet, till nyhetsbyrån Ritzaus

Tyskland är en stor bilbyggarnation och har hittills varit skeptisk till europeiska ambitioner. Men den nya regeringen har aviserat grön politik, som visar att den kan vara mer öppen i framtiden.

Eftersom Tyskland är en av de stora aktörerna i EU har landet också en stor röst i de politiska diskussionerna. Och bilbranschen är inget undantag.

Den danske transportministern åkte till Bryssel en dag innan EU-mötet för att kunna hålla flera bilaterala möten och framföra de danska synpunkterna.

Han ser också fram emot att träffa den nya tyska transportministern någon gång och diskutera frågan.

- Även i en situation där vi kanske inte kan övertyga alla EU:s medlemsländer om att det är en bra idé, kan det mycket väl vara så att vi åtminstone kan övertyga dem om att det borde finnas länder som Danmark och andra som måste tillåtas att vara spjutspetsar i denna övergång och ta ledningen, sammanfattar Benny Engelbrecht.

Källa: Ritzaus