Tyska batteritillverkaren Akasol utökar räckvidden

Akasol är främst specialiserat på tillverkning av battericeller för tunga fordon. Foto: Akasol

Nu har det tyska företaget Akasol tagit fram en ny batterigeneration med betydligt större energitäthet och därmed ökad räckvidd.

Vid ett event i Stuttgart nyligen presenterade batteritillverkaren Akasol den tredje generationen av sina batterier som nu går i serieproduktion. Högenergibatterisystemet kommer att tillverkas i Gigafactory 1 i Darmstadt.

Det nya systemet med beteckningen "AKASystem 9 AKM 150 CYC" kännetecknas av en mycket hög energitäthet och lämpar sig därför även för användning på långa avstånd, enligt den Darmstadt-baserade batteritillverkaren.

– Den höga energitätheten i samma fysiska batteristorlek som det tidigare systemet leder till en betydande ökning av effektiviteten och ökad räckvidd.

- Samtidigt är det ett särskilt kostnadseffektivt batterisystem som möjliggör flexibla skalningsmöjligheter beroende på användningsområde, berättade Sven Schulz, vd för Akasol, vid presentationen av det nya systemet. Akasol nämner resebussar som ett användningsexempel.

Räckvidden ska vara upp till 50 procent längre än med nuvarande batterisystem från den tyska tillverkaren.

Batterisystemet är flexibelt, och battericellernas livslängd optimeras både genom god snabbladdningskapacitet och långsam laddning vid längre perioder av inaktivitet, till exempel över natten. Akasol specificerar en livslängd på upp till 4000 laddningscykler för litiumjonbatterisystemet.

Med det nya batterisystemet använder Akasol aktiv vätskekylning, vilket tillsammans med värmeisolering av batterisystemet kommer att göra det möjligt att hålla battericellerna i ett idealiskt temperaturområde och att uppnå en optimerad prestanda med mindre åldrande av cellerna.

Systemet ska också ha ett högt brandskydd. – AKM CYC-plattformen möjliggör skräddarsydd anpassning till de aktuella behoven, vilket vi kontrollerar bland annat med hjälp av kundspecifika simuleringar.

- Produktionen av det nya ultrahögenergibatterisystemet kommer att starta i företagets Gigafactory 1 i Darmstadt nästa år. Anläggningen i Hazel Park i USA kommer att följa under 2023, säger Holger Dilchert, som är försäljningschef för onroad-system på Akasol