TPI Composites förlorade 15 procent efter nedjustering

Nyligen kunde TPI även meddela ett kapitaltillskott på upp till 600 miljoner dollar från Oaktree Capital Management, vilket kommer att stärka likviditetsvillkoren och stödja bolagets långsiktiga strategi och framtidsutsikter. Foto: TPI

Den amerikanska tillverkaren av vindkraftsblad TPI Composites, som är storleverantör till danska Vestas, föll på den amerikanska börsen nyligen med 15,3 procent till 26,35 dollar.

Informationen kommer efter nedgraderingen från TPI, som också blev besviken över sina siffror för tredje kvartalet. Liksom andra aktörer inom vindkraftsindustrin har TPI utmanats av stigande insatspriser, vilket man inte fullt ut kunnat kompensera för genom högre försäljningspriser.

-TPI har också drabbats av stigande kostnader och vi har sett att epoxin – som används i vingtillverkningen – också har stigit ganska kraftigt. Där har de inte kunnat föra över notan till kunderna – trots att priserna höjts med 19 procent , sa aktieanalytikern Janne Vincent Kjær från Jyske Bank tidigare till MarketWire.

Prisökningen på 19 procent. är dock också ett bevis på de problem som Vestas har med de stigande kostnaderna som för närvarande präglar hela leveranskedjan för vindkraftsindustrin. Det var också anledningen till att Vestas häromdagen nedjusterade sina förväntningar ytterligare för 2021.

TPI kom ut ur tredje kvartalet med ett underskott på 30,7 miljoner dollar jämfört med en vinst på 42,4 miljoner dollar under samma period förra året. Det justerade rörelseresultatet, EBITDA, sjönk också till 0,2 miljoner dollar från 49,1 miljoner dollar.