Tvåsidiga moduler producerar minst fyra procent mer än ensidiga

Panelerna i bilden är av typen ”bifacial”, som gör att de kan belysas från båda sidorna. Det fungerar bra när de på taket på är monterade på stativ så att baksidan är helt öppen. Foto: Sundhult

Svenska solelbolaget Solkompaniet och Raseborgs Energi byggdes tillsammans en solelpark i Finland i våras. Parken består till hälften av tvåsidiga och till hälften ensidiga solpaneler.

Det som skiljer tvåsidiga moduler från ensidiga är att baksidan har ersatts av ett genomskinligt material så att solenergi kan tas upp från två håll, eftersom ljuset reflekteras av marken.

Det innebär att tvåsidiga solpaneler producerar el på både fram- och baksidan av solpanelerna – så kallade ”bifacial-moduler”.

Initiativtagarna samlade in och analyserat data från parken och det står klart redan efter en sommar att de dubbelsidiga panelerna producerar fyra procent mer el än de ensidiga modulerna.

Det visar att de dubbelsidiga modulerna är ett kostnadseffektivt sätt att öka elproduktionen från solceller, framförallt om

produktionsvolymerna ökar så att priserna sjunker. Mer el från samma yta helt enkelt.

Källa: Solkompaniet, Sverige/Raseborgs Energi