Rolls-Royce presenterar mtu- bränslecellsystem för första gången på FN:s klimatkonferens

Rolls-Royce utvecklingsingenjörer arbetar också redan med vätgas- och metanolmotorer samt med koncept för decentraliserade Power-to-X-system. Power-to-X är en process där grön el omvandlas till lagringsbart bränsle. Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce presenterar företagets nya mtu-bränslecellssystem för framtida CO2-fri energiförsörjning. Det sker vid FN:s klimatkonferens COP26 som pågår mellan 31 oktober och 12 november 2021 i Glasgow, Skottland.

De kompletta lösningarna för tillförlitlig strömförsörjning i megawattområdet kommer att användas i serieproduktion från och med 2025.

Rolls-Royce Power Systems-divisionen utvecklar även bränslecellsystem för fartyg och, som en del av sitt klimatskyddsprogram Net Zero at Power Systems, förbereder sin viktigaste motorserie för användning av hållbara bränslen.

Rolls-Royce presenterar också en modell av sitt helelektriska flygplan "Spirit of Innovation" i Glasgow.

Rolls-Royce skrev historia när det första steg upp till skyarna i september 2021. Det brittiska regeringsfinansierade projektet Accelerating the Electrification of Flight (ACCEL) är en mycket specialiserad utmaning när det gäller att bygga världens snabbaste helelektriska flygplan.

Detta utsläppsfria flygplan kommer att sätta ett nytt rekord med en målhastighet på mer än 480 km/h (300+ MPH). Den avancerade batteri- och framdrivningsteknologin som utvecklats för detta program erbjuder intressanta applikationer för elektriskt drivna vertikala start- och landningsflygplan och pendlingsflygplan.

Bränslecellslösningar, hållbara bränslen, väte- och metanolmotorer samt helelektriska och hybridelektriska flygplan är bara några av nyckelelementen i Rolls-Royces strävan att uppnå klimatneutralitet senast 2050.

-Vi är övertygade om att teknik kan användas för att möta utmaningen med klimatförändringar. Det är därför vi presenterar vår nya teknik för första gången vid världsklimatmötet. Vi fokuserar vår tekniska kapacitet på att spela en ledande roll i det viktiga delar av den internationella ekonomin kommer att bli koldioxidneutral 2050, inklusive flyg, sjöfart och kraftgenerering, säger Andreas Schell, VD för Rolls-Royce Power Systems.

Rolls-Royce-experter kommer aktivt att delta i olika evenemang på World Climate Conference. Till exempel, Dr. Daniel Chatterjee, Head of Technology Strategy i Power Systems division, på podiet vid paneldiskussionen om ämnet: "Green Business Globally: from circular businessdesign to green technology solutions" den 6 november 2021 kl. 13:00 GMT i EU-paviljong.

Rachael Everard, hållbarhetsdirektör på Rolls-Royce plc, Dave Smith, chef för centralteknologi, och Matheu Parr, programdirektör för ACCEL, kommer att tala om klimatneutralt flyg den 10 november klockan 16:00 GMT på Climate Action Hub.

 

...