Scatec: Utvecklare av solkraft tar revansch efter missat mål

Scatec tilldelades solenergiprojekt på totalt 273 megawatt i samband med sydafrikanska statliga upphandlingsrundan, REIPPP Round 5, i Sydafrika

Med tilldelning av nya projekt och en mångfaldigande av tidigare resultat slår Scatec tillbaka mot missade projekt på flera platser runt om i världen.

Med en vinstmarginal på 66 procent under det tredje kvartalet visar Scatec att det inte är så illa än. Resultatet före skatt var med 230 milj. NOK, och därmed mångdubbelt högre än de 10 milj. NOK, som den norska solcellsutvecklaren levererade under samma period förra året,

Parallellt med det norska valet tillkännagav företaget  det erhållna budet på tre solparker på 273 megawattimmar i den femte omgången av det sydafrikanska RE-anbudet (REIPPP).

Framstegen var välkomna för norrmännen som i början av månaden fick erkänna att expansionsmålet var omöjligt att uppnå. Byggherren hade meddelat att det före utgången av 2021 skulle finnas 5,9 gigawatt antingen i drift eller under uppbyggnad, men eftersom flera projekt inte ansågs  leva upp till den förväntade avkastningen var vd Raymond Carlsen tvungen att dra tillbaka ansökningarna..