Aramco går med i solenergiprojekt på 1,5 gigawatt

Sudair Solar PV är redo att bli en av de största solcellsanläggningarna med en kontrakterad solcellsanläggning i världen och den största i sitt slag i Saudiarabien med en installerad kapacitet på ~1 500 megawatt. Foto: Aramco Ldt

ACWA Power har nu finansieringen på plats för sitt 1,5 gigawatt solenergiprojekt, där Aramco nu har gått in i ägarkretsen.

Finansieringen för solenergiprojektet Sudair Solar på 1500 megawatt är nu på plats, rapporterar ACWA företaget bakom projektet. 

Samtidigt kan bolaget meddela att Saudi-Aramco har förvärvat en ägarandel i projektet genom sitt dotterbolag Sapco på 30 procent. 

Första projektet under The Public Investment Funds (PIF) program för förnybar energi, har registrerat den näst lägsta kostnaden globalt för solcellsproduktion av el på 1,239 US-cent/kilowattimmar.

Det PIF-stödda konsortiet, ledd av ACWA Power, tecknade ett kraftköpsavtal med Saudi Power Procurement Company för 25 år. Sudair PV IPP kommer att kunna driva 185 000 hem och kompensera för nästan 2,9 miljoner ton utsläpp per år.

Projektets första driftsättning förväntas under andra halvan av 2022.