Solar Finland ändrade sin produktion efter avslöjanden om tvångsarbete i Kina

Produktion av solpaneler i Finland. Foto: Solar Finland Oy

Solpaneltillverkaren Solar Finland la om sin produktion av solceller på grund av avslöjanden om tvångsarbete i den autonoma regionen Xinjang i Kina.

Salo Tech gick över till produktionen av monokristallina solceller.

Solpaneltillverkaren Solar Finlands dotterbolag Salo Tech la om sin produktion av solceller efter uppmärksammade kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina.

- Det är oerhört viktigt för oss att vi agerar ansvarsfullt, säger vd Esa Areva på Salo Tech i ett pressmeddelande.

Cirka 80 procent av den globala produktionen av polykristallina solceller är förlagd till den autonoma regionen Xinjang i Kina.

Människorättsorganisationer avslöjade nyligen att en stor del av den kinesiska produktionen av solceller bygger på tvångsarbete som utförs av uigurer. Den uiguriska minoriteten i Kina är för närvarande utsatt för systematiska förföljelser av de kinesiska myndigheterna.

- Vi vill undvika en risk där produktionen av våra solceller skulle ha en koppling till kränkningen av mänskliga rättigheter", säger Areva.

Salo Tech gick därför över till produktionen av monokristallina solceller där det är lättare att övervaka produktionskedjan, uppger bolaget.

Solar Finland-koncernen består av fyra dotterbolag. Salo Tech är specialiserad på produktionen av solceller för den inhemska marknaden.

Källa: HBL