Tysk domstol underkänner plan för Fortumägda Unipers kolkraftverk

Datteln 4 kopplades till elnätet så sent som förra året. Westdeutscher Rundfunk skriver att domstolsbeslutet inte betyder att kraftverket måste kopplas från nätet omedelbart. Uniper vill studera domslutet i detalj innan man tillkännager hur man går vidare. Foto: Uniper

En tysk domstol har slagit fast att det omdebatterade kolkraftverket Datteln 4, som ägs av Fortums dotterbolag Uniper, inte skulle ha fått byggas där det står. Klimatrörelsen jublar, men Uniper vägrar ge slaget förlorat.

Högsta förvaltningsdomstolen i delstaten Nordrhein-Westfalen slog på nyligen fast att utvecklingsplanen för Fortumägda Unipers nya kolkraftverk Datteln 4 är olaglig, rapporterar flera medier. Kraftverket inte skulle ha fått byggas där det står.

Turerna kring Datteln har väckt intresse i Finland. Miljörörelsen har kritiserat statsägda Fortum för beslutet att köpa Uniper utan krav på att lägga ned kraftverket. Argumentet är att nyinvesteringar i kolkraft går stick i stäv med Finlands och EU:s klimatpolitik.

- Vi noterar domslutet, som ännu inte är juridiskt bindande, men delar uttryckligen inte domstolens uppfattning", sade en talesperson för Uniper som betonade att domstolen inte beordrar en nedläggning av kraftverket, enligt Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

De privatpersoner som tillsammans med miljöorganisationen Bund har drivit processen mot Uniper har hävdat att kraftverket förorenar för mycket i regionen. Enligt domslutet hade Uniper letat efter en alternativ placeringsort inom ett för litet område.

"Detta är ännu en spik i kistan för Datteln 4", sade Bunds ordförande Olaf Bandt enligt WAZ.

Datteln är Tysklands enda kolkraftverk som har kopplats upp sedan landets politiska beslut att fasa ut kolkraften.