Total Energies planerar en enorm koldioxidlagring i danska Nordsjön

Harald-fältet i Nordsjön kommer att vara starten på TotalEnergies CCS-insatser i Danmark, enligt planen. Foto: Norges Energistyrelse

Danmarks största oljebolag har arbetat bakom kulisserna på en storskalig plan för koldioxidlagring. På sikt hoppas Total Energies kunna lagra upp till 16 miljoner ton koldioxid i Danmark. Detta bekräftas av oljegiganten till EnergiWatch.

Harald -fältet ska bli början på Total Energies danska CCS-satsning, om allt går enligt planen. 

Häromdagen tog 29 partners i det så kallade Greensand-konsortiet ett stort steg mot att göra Danmarks första kommersiella lager för CO2-fångst och lagring, när de tillkännagav inledningen av ett pilotprojekt. Men konsortiet står inte ensamt med en sådan plan för den danska underjorden.

För tillfället kan EnergiWatch avslöja att även det största oljebolaget i Danmark, Total Energies (tidigare Total, som tog över AP Møller-Mærsks oljeverksamhet), aktivt arbetar med att etablera koldioxidlagring i Nordsjön. En klimatteknik - även kallad CCS - som regeringen har utsett till ett absolut nyckelområde i den danska klimatförändringen.