En av världens största batteritillverkare säljer aktier för 9 miljarder dollar

CATL är världens största tillverkare av batterier för elbilar, och dominerar den globala produktionen av litiumbatterier, som bl.a används vid Teslas fabrik i Shanghai. Bilden visar CATL:s huvudkontor i Kina. Foto: CATL

Styrelsen för den kinesiska batteritillverkaren CATL har godkänt en plan att sälja aktier för flera miljarder dollar för att utöka företagets produktionskapacitet.

För att hålla sig på topp i den internationella tävlingen inom tillverkning av batterier till elbilar måste man ha en hel del kapital. Därför har CATL antagit planerna att sälja aktier för 9 miljarder dollar.

- Med det nyförvärvade kapitalet kommer företaget att utveckla nya litiumjonbatteriprojekt, undersöka ny energi och bygga om likviditet, skriver Bloomberg .

Stor batteriförsäljare

Även om CATL levererar batterier till nästan en tredjedel av alla nya elbilar, bärs företaget främst av hemmamarknaden, där bara i juli 271 000 nya elbilar levererades till den kinesiska marknaden.

- Bilindustrin gillar aldrig att vara beroende av en leverantör, men tillverkning av battericeller handlar om omfång, och CATL har omfång och låga kostnader, säger Jon Regnart, analytiker vid Advanced Propulsion Center, till Financial Times .

Regnart förutspår att företaget kommer att sitta stabilt på batterimarknaden de närmaste 5-10 åren.

Utanför Kina är det dock helt annorlunda. Här är det CATL som är utmanaren till företag som sydkoreanska LG Chem och japanska Panasonic.

Satsar på Tyskland

Detta beror främst på att CATL:s produktionsfördelar är mycket lokala, och därför har företaget inte samma möjligheter i tävlingen om t ex den europeiska marknaden.

CATL försöker ändra på det och enligt planen öppnar företagets första europeiska batterifabrik i den tyska staden Arnstadt i slutet av nästa år. 

Med planerna på att sälja de nya aktierna har det lett till att en av de största kinesiska investeringsbankerna, China International Capital Corp, har höjt sina förväntningar på CATL:s resultat med 20 procent år 2022 och 45 procent fram till 2023.