Novozymes kommer att fortsätta att köra på bioetanol

Danska bioteknikjätten Novozymes har ingått kontrakt med en namnlös nyckelspelare inom den växtbaserade industrin. Som en del av kontraktet kommer det att investera 2 miljarder danska kronor i en alt-protein produktionslinje i Nebraska. Foto: Novozymes

Utöver ett bra konto för företagets bioenergiverksamhet anser Novozymes CFO att det fortfarande finns goda möjligheter till tillväxt i branschen.

Novozymes anser sig vara tillbaka på rätt spår. Efter att coronapandemin i våras skapade problem för enzymtillverkarens bioenergidivision på grund av att den avgörande amerikanska marknaden stängdes, vilket drastiskt minskade antalet körda kilometer, har återupptagningen lett till en liknande förändring i positiv riktning. Mer exakt, en förbättring av försäljningen på drygt 50 procent.

Framåt lurar dock ytterligare en potentiell avmattning. Inte i form av färre körda kilometer, utan snarare hur de körs. Exempel på både det massiva infrastrukturpaket som amerikanska politiker antog tidigare i veckan och president Joe Bidens tillkännagivande förra veckan att hälften av amerikansk bilförsäljning år 2030 ska omfattas av elbilar.