Gratis parkering för elbilar skapar politisk kontrovers i Århus kommun i Danmark

Elbilar laddas i Århus kommun i Danmark. Foto: E.ON

Ett förslag om gratis parkering för elbilar som kommer till Århus från andra delar av landet skapar splittring bland politikerna i Århus. Liberalerna anser att detta är ett helt felaktigt verktyg, medan Socialdemokraterna anser att förslaget visar en stark signal.

Ett förslag om att införa gratis parkering för elbilar i fyra timmar har skapat politiska bråk i Århus mellan Liberalerna och Socialdemokraterna, skriver Jyllands-Posten .

Enligt Liberala partiet är det inte vettigt att införa gratis parkering för alla elbilar som kommer till Århus från andra delar av landet, när Århus redan har en boendeparkering där gästerna måste betala.

- Vi anser också att vissa incitament bör ges till elbilsägare, men de två viktigaste är en minskning av registreringsavgifter och bättre laddningsalternativ, och det senare arbetar vi bara med i Århus, säger teknisk rådman i kommunen Bünyamin Simsek från Liberala partiet.

För Socialdemokraterna kommer däremot fyra timmars gratis parkering för elbilsförare att skicka en stark signal till medborgarna om att de ska investera i en elbil.

- Som kommun kan vi inte driva den gröna utvecklingen ensam, så vi måste ha medborgarna med oss, och för dem som funderar på att köpa en elbil blir det ytterligare ett plus att de kan parkera gratis när de besöker Århus med en elbil, säger vice ordförande i Århus kommuns tekniska kommitté, socialdemokraten Steen Bording Andersen.

Det finns redan gratis boendeparkering för elbilägare i Aarhus kommun, som annars kostar 500 DKK per år, och förslaget om fyra timmar gratis gästparkering måste nu behandlas av tekniska kommittén.