Bygga eget garage

Har du tröttnat på att parkera bilen utomhus och vill ha ett garage? Ett genomtänkt garage har många praktiska fördelar.

Förutom att du kan parkera bilen inomhus under vinterns kalla dagar och under sommarens varmaste dagar kan du även förvara diverse saker i garaget. På så sätt får du mer utrymme i själva bostaden!

Storleken kommer först

Vanligtvis räcker ett garage på 25 kvm för en bil och lite förvaring. Med 25 kvm håller du dig inom ramen av ett attefallshus.

Om du däremot inte har ett förråd eller annat utrymme att förvara gräsklippare och annat kan det vara smart att bygga ett lite större garage. Alla har inte heller en liten bil utan en del föredrar en stor bil och då krävs även ett större garage.

Placering är a och o

Om du väljer att placera garaget intill det befintliga huset kan du sätta in en dörr mellan garage och hus. Detta kan underlätta i många olika situationer.

Dessutom räknas då garaget som en tillbyggnad och faller under ROT-avdraget vilket drar ner slutkostnaden ytterligare.

Isolera garaget eller inte?

Det beror egentligen på vad du vill kunna förvara i garaget. Om du vill kunna förvara till exempel färgburkar eller en högtryckstvätt behöver garaget vara isolerat.

Tänk även på att ett isolerat garage förebygger kondens, fukt och rost på bilen. Vilket gör att den håller längre. Och det är väl ändå tanken med att bygga ett garage!

Planera smart förvaring från början

För att få ut så mycket som möjligt av ditt renoveringsprojekt är det bäst att planera för förvaringen på en gång. Förr eller senare kommer du behöva förvaring - så se till att ta tag i det på en gång.

Fundera ut vad du kommer att förvara i garaget och hur det görs på bästa sätt. Kommer det att behövas hyllor, krokar eller skåp? Ju mer du kan få upp på väggarna ju mindre kommer att ligga och skräpa på golvet i framtiden!