Nederländska provinsen Nordholland har lanserat första utsläppsfria busskoncessionen i landet

Bild: Jeroen Olthof, Hilversum-rådet Annette Wolthers och Transdev Nederland-direktören Manu Lageirse med en av de nya eldrivna bussarna som ska köras i Gooi och Vecht-regionen. Foto: Provinsen Nordholland

Linjenätet bedrivs av Transdev (tidigare verksam under namnet Connexxion). Nollutsläppsbussar från VDL och Ebusco (som kommer att leverera 3.0-modellen) förväntas vara på väg senast 2022, eftersom pandemin hittills har försenat leveransen.

Under 2022 kommer alla fossila bränslebussar att ersättas med eldrivna bussar. Den nya koncessionen för Gooi och Vecht-regionerna började gälla söndagen den 11 juli 2021 och kommer att pågå till december 2030. De andra två busskoncessionerna i provinsen (Holland North, Haarlem IJmond) kommer att gälla till 2027 och 2028.

Nyligen presenterade Jeroen Olthof (ledamot av provinschefen i Noord-Holland) och Transdevs nederländska VD Manu Lageirse de nya bussarna som kommer att köras i Gooi och Vecht-regionen från och med nästa år. Bussarna kommer att bedrivas av Transdev, medan de gröna bussarna från Connexxion (ett Transdev Nederlands-märke) gradvis kommer att försvinna från gatubilden, meddelar provinsregeringen.

Connexxions gamla gröna dieselbussar kommer att ge plats för elbussar som laddas med vind- och solenergi från regionen, betonar Transdev Nederland. Flottan kommer att bestå av 28 stycken bussar från VDL och 33 bussar från Ebusco (specifikt: 11 VDL Citea LLE-99, 17 VDL Citea Electric LLE-115, 33 Ebusco 3.0)

Leverantörerna VDL och Ebusco gav en förhandsvisning av de nya bussarna under evenemanget. Knappt hörbart susade de in på Hilversum busstation. Dessa två modeller kommer Transdev snart att använda. En som har tillverkats av VDL presenterar sig redan helt i Transdevs färger, och den andra, Ebusco 3.0, är ​​gjord av komposit. Detta gör bussen lättare och klarar därför en betydligt längre körsträcka på en laddning än tidigare.

Arbetet med infrastrukturen för laddning av de nya bussarna kommer att fortsätta fram till slutet av året på fyra platser i Hilversum och Huizen. År 2022 bör hela flottan vara utsläppsfri.