En färsk rapport anger ammoniak som bästa bränslet för sjöfrakt

Containerfartyget Ever Given i Amsterdams hamn. Den norska banken DNB, tillsammans med kapitalförvaltaren KLP, pekar på ammoniak som det bästa alternativa bränslet för sjöfart i framtiden. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: kees torn

En ny rapport från DNB och kapitalförvaltaren KLP pekar på ammoniak som den bästa bränslelösningen för sjöfarten i arbetet med att nå de globala klimatmålen, skriver E24.

Den norska banken DNB, tillsammans med kapitalförvaltaren KLP, pekar på ammoniak som det bästa alternativa bränslet för sjöfart i framtiden.

I en rapport rapporterar de två finansiella aktörerna det alternativa bränslet som en investering som är vettigt redan nu, med tanke på att miljökraven för sjöfart bara verkar skärpas under de kommande åren.

- Ammoniak kan redan kan vara en god investering om företagen vill skydda sig mot strängare krav i framtiden, säger Lars Erik Mangset, klimatchef på KLP, enligt norska tidningen E24.

DNB och KLP kommer att använda slutsatserna från rapporten för att ge råd till sjöfart om framtida investeringar i nya fartyg, skriver norska medier.

Rapporten utvärderar vidare att flytande naturgas, LNG, är meningsfullt som ett övergångsbränsle.

Det är inte första gången som ammoniak framhävs som en primär kandidat för att bli sjöfarts föredragna bränsle de närmaste åren, eftersom industrin måste minska sina växthusgasutsläpp för att nå IMO:s klimatmål.