Berlin: Autonoma "lilla gula" kör längs nya linjer i Alt-Tegel

Berlins första autonoma fordon i stadstrafik. De nya bilarna från EasyMile (typ EZ10 Gen3) har sex sittplatser. På grund av coronapandemin kommer antalet passagerare för närvarande att begränsas till tre så att tillräckligt avstånd kan upprätthållas. Foto: BVG

Flera helautomatiserade elektriska minibussar som kallas "lilla gula" startade passagerartrafik i Berlinstadsdelen Alt-Tegel den 29 juni 2021 efter en fördröjning orsakad av pandemin.

Passagerarna kommer att kunna använda totalt tre minibussar på två rutter i Alt-Tegel utan kostnad.

En kvalitativ ny funktion i projektet "Shuttles & Co" är användningen av en ny generation fordon, vars förbättrade teknik testas i praktiken. Under de operativa resorna som har ägt rum de senaste månaderna har de nya EasyMile-bilarna redan kunnat bekanta sig med de krävande rutterna och dess rondeller, kullerstensövergångar och smala gator.

Den nya banan (linje 328B) leder över gatorna Alt-Tegel, Medebacher Weg, Schlieperstraße och Treskowstraße.

Dessutom kommer e-minibussarna återigen att serva rutten ”See-Meile” (nu kallad linje 328A), som redan testades 2019, från tunnelbanestationen Alt-Tegel i riktning mot Greenwichpromenade. Minibussarna körs på båda linjerna måndag till söndag från kl. 09.30 till 13.00 och från kl. 13.40 till 17.00 var 20:e minut.

Passagerardriften av dessa helautomatiserade minibussar möjliggörs av ett forskningsprojekt som leds av Berlin-senatens avdelning för miljö, transport och klimatskydd. Projektet genomförs tillsammans med kollektivtrafikföretaget  BVG, Berlins byrå för elektromobilitet (eMO) och andra partners. Projektet finansieras av Federal Ministry of Transport and Digital Infrastructure (BMVI) för åren 2020 och 2021 med totalt 9,8 miljoner euro.

Projektet stöds av stadsdelskommunen Reinickendorf och brandkåren i Berlin-Tegel, som tillhandahåller parkeringsplatser för minibussarna i deras egna lokaler.

Den tyska huvudstadens kollektivtrafikbolag BVG tar nu över verksamheten, som år 2019 genomfördes under namnet "See-Meile" tillsammans med eMO, senatens avdelning för ekonomi, energi och företag, senatens avdelning för miljö, transport och klimatskydd, EasyMile och ioki. De hade en 5-månaders testfas i egenskap av en självkörande minibuss från EasyMile.

Med "See-Meile" kommer även BVG-anställda att vara ombord den här gången, i fall man behöver stoppa bussen eller kringgå eventuella hinder vid behov.

För personer med begränsad rörlighet och rullstolsanvändare är minibussen barriärfri via en integrerad ramp. Fordonen erbjuder plats för rullstolsanvändare eller för barnvagn. Minibussarna har också golvvärme och luftkonditionering.

Fordonen kör på en tidigare uppmätt och inlärd rutt. Under körning skannar minibussen ständigt sin  omgivning med hjälp av sensorer. Om hinder upptäcks stannar bussen eller så kör fordonet runt hindret.