Biden bromsar ner olje- och gasaffärer vid Alaska Nature Reserve

Arctic National Wildlife Refuge grundades 1960 och omfattade då endast ett mindre område. År 1977 började man utvinna olja vid Prudhoe Bay Oil Field vid Prudhoe Bay. I december 1980 utökades reservatområdet med ytterligare områden och det har därefter vuxit genom ytterligare utökningar genom åren. I samband med utvidgningen bestämdes att ingen fick bo i området, med undantag för de sex familjer av vita nybyggare som redan bodde där. Numer är det bara Heimo Korth och hans familj som är kvar. Foto: Creative Commons Lic, kredit: Steven Chase, U.S. Fish and Wildlife Service

USA:s president Joe Biden lovade under sin presidentkampanj att han skulle göra allt för att skydda Arctic National Wildlife Refuge.

Joe Biden har beslutat att avbryta flera avtal för utvinning av olja och gas i ett stort naturreservat i delstaten Alaska. Detta gäller tills miljöpåverkan av avtalen har undersökts, informerade det amerikanska inrikesdepartementet nyligen.

Efter undersökningen avgörs om avtalen kommer att återupptas eller upphävas, skriver ministeriet.

Beslutet ses som en vändning av tidigare president Donald Trumps försök att utvidga fossila bränslekällor och mineralutvinning i USA, inklusive i Alaska.

Biden lovade under sin presidentkampanj att han skulle göra allt för att skydda Arctic National Wildlife Refuge.

I reservatet på 78 000 kvadratkilometer finns isbjörnar, renar och flera sällsynta flyttfåglar.

- President Biden tror att USA:s naturliga rikedomar utgör de kulturella och ekonomiska hörnstenarna i vårt land. Han är tacksam för inrikesministeriets snabba beslut att avbryta alla överenskommelser som uppnåtts under de sista dagarna av den senaste administrationen som kunde ha förändrat denna speciella plats för alltid, säger Vita husets klimatrådgivare Gina McCarthy i ett uttalande.

Flera miljöorganisationer i Alaska välkomnar beslutet. De har länge kämpat för att stoppa olje- och gasavtalen.