Genombrott för automatiserad förtöjning

MoorMaster eliminerar behovet av konventionella förtöjningslinjer genom att ersätta dem med automatiserade vakuumdynor som förtöjer och släpper ut fartyg på några sekunder. Den patentskyddade Active Control ™ -teknologin minimerar, enligt företaget Cavotecs Ports & Maritime Division, fartygsrörelser och förbättrar därmed portens produktivitet drastiskt. Foto: Cavotec

Cavotecs Ports & Maritime Divisions automatiska förtöjningsteknologi MoorMaster ™ uppnådde ett genombrott när förtöjningssystemet valdes för installation vid en roll-on/roll-off-kaj på en nyckelmarknad i Fjärran Östern.

Detta är den första installationen av detta unika förtöjningssystem i Asien och belyser det stora intresset för tekniken och dess växande användning runt om i världen.

- Denna order visar MoorMaster-systemets höga kvalite och är en tydlig indikation på att vakuumförtöjning blir den nya standarden för förtöjning över hela världen, säger Patrick Mares, VD för Cavotecs Ports & Maritime Division.

MoorMaster-systemet kommer att förtöja ett 180 meter långt roll-on/roll-off fartyg i en hamn i Fjärran Östern. Det kommer att skapa en säkrare och mindre stressande arbetsmiljö för anställda ombord på fartyget och i land. Det kommer också att bidra till ökad tillgång till kajen på grund av minskad fartygsrörelse. Systemet installeras 2022.

MoorMaster introducerades för 20 år sedan och det är den enda beprövade och allmänt använda vakuumförtöjningstekniken. Den används i bulk, containerhantering, roll-on/roll-off och ship-to-ship-applikationer över hela världen.

Cavotec är ett ledande cleantech-företag som designar och levererar anslutnings- och elektrifieringslösningar för att möjliggöra avkolning av hamnar och industriella applikationer.