Danskt vågenergiföretag vill kommersialisera tekniken på Kanarieöarna

För att kunna nyttja energin som finns i vågorna krävs ett helt system som hanterar allt från absorberingen av vågornas energi till inmatningen av el på elnätet. Först och främst måste vågornas energi absorberas/fångas upp och sedan konverteras till en användbar energiform. Foto: PR Wavepiston

Vågenergi-företaget Wavepiston kommer att lansera företagets patenterade teknik på öar och isolerade kustsamhällen inom tre år. Det danska företaget har redan börjat testa på Gran Canaria och siktar på att slå svarta siffror på fem år.

Projektet rullar på bland annat på grund av de 35,4 miljoner danska kronor i EU-medel som Elsinore-företaget Wavepiston mottog för ett par år sedan. Sedan dess har man testat tekniken som kan omvandla vågor från havet till energi. Det har skett i två demonstrationsprojekt på Gran Canaria respektive Sardinien.

Michael Henriksen, VD för företaget, säger att det förmodligen inte hade varit möjligt att få igång projekten utan dessa finansiella medel.

Det finns en enorm marknad för vågenergi, särskilt på öar och isolerade kustsamhällen.

Detta anser vågenergiföretaget Wavepiston, som efter 15 års utveckling närmar sig drömmen om att kommersialisera företagets energimoduler, som producerar både el och avsaltat vatten med hjälp av energin i vågor.

Nu ska den för första gången testas på Gran Canaria i full skala.

- På alla öar med mellan 1 000 och 100 000 invånare är genomsnittspriset på en kilowattimme nästan tre kronor. Vi säger att vi kan halvera detta med vårt system. Det betyder att vi har en nischmarknad till att börja med", säger Michael Henriksen, som är VD för tidningen.