Andra generationens NMC-batterier debuterar på elbussen eCitaro

De nya fordonen är en del av en order från ÜSTRA för upp till 48 stadsbussar. Foto: Mercedes/Daimler

Mercedes har uppdaterat NMC-batterierna på eCitaro. Som tidigare planerat inom den Mannheim-tillverkade elektriska bussplanen finns det nu Mercedes eCitaro-buss tillgänglig med en ännu kraftfullare kraftkälla i form av litiumjonbatterier från den tyska leverantören Akasol.

Det andra alternativet när det gäller batterier som finns på eCitaro, är det solid state-teknik från Blue Solutions (även om de första enheterna har återkallats för kontroller).

De första eCitaro G-ledbussarna har nu levererats till Hannovers transportoperatör ÜSTRA. De är en del av ett storskaligt projekt och också en viktig del av en ambitiös plan för att elektrifiera busstransporter i tyska delstaten Niedersachsens huvudstad.

ÜSTRA avser att köra elektriskt med 48 elbussar på alla innerstadslinjer inom Hannovers lågutsläppszon senast år 2023

Upp till 48 e-bussar beställda av ÜSTRA

De två nya eCitaro G-bussarna, som har rekvirerats av kollektivtrafikföretaget ÜSTRA har andra generationens litiumjonbatterier. Deras kapacitet är ungefär en tredjedel högre än de tidigare batterierna så att intervallet mellan laddningsstopp ökar avsevärt, påpekar Daimler.

 Dessa ledade bussar för Hannover är utrustade med tio batteripaket som ger dem en anmärkningsvärd total förmåga på 330 kilowattimmar. Dessutom installeras nuvarande så kallade samlare, som är den tekniska termen för strömavtagare på taket för en laddning vid linjens ändstation.

Beställningen omfattar 30 eCitaro-solobussar och 18 stycken eCitaro G-ledbussar. De första eCitaro-bussarna har varit i drift sedan september förra året i Hannover. Omställningen kan spara 3800 ton koldioxid varje år.

Samtidigt som bussarna tas i bruk kommer de slutliga busshållplatserna på busslinjerna i staden att vara utrustade med nödvändig laddningsinfrastruktur och båda bussdepåerna omvandlas för att kunna tillgodose laddnings- och underhållsprocesserna för elbussarna - också år 2023.