Boris Johnson vill minska koldioxidutsläppen med 78 procent senast 2035

Boris Johnson presenterar ett mycket ambitiöst klimatmål. Foto: Primeministers office, Great Britain

Enligt BBC ställs mycket ambitiösa klimatmål. Boris Johnson förväntas tillkännage snart en minskning av utsläpp med 78 procent fram till 2035.

USA: s president Joe Biden är torsdag värd för ett klimatmöte som har höga förväntningar. Enligt BBC kommer den brittiska premiärministern att ta med sig ett av de högsta klimatmål som ett industrialiserat land har satt.

En minskning av koldioxidutsläppen med så mycket som 78 procent fram till 2035 kommer att göra Storbritannien till världsledande inom klimatförändringar. Klimatlagarna kommer för första gången att utvidgas till att omfatta internationell luftfart och sjöfart, rapporterar den brittiska statskanalen. Planerna har hittills inte officiellt bekräftats, men Reuters rapporterar samma siffror, baserade på en källa med "god kunskap om situationen".

Enligt byrån kommer planerna att meddelas formellt före det virtuella klimatmötet.

De mål som ställts av den brittiska regeringen innebär att råd från den oberoende klimatförändringskommittén (CCC) har följts. Nedskärningen som avses är i förhållande till 1990-nivån.

De brittiska målen kommer att innebära mer elbilar, mer klimatvänlig uppvärmning, elproduktion från förnybara källor och mindre konsumtion av kött och mejeriprodukter. Hus måste isoleras bättre, människor måste uppmuntras att köra mindre och cykla mer, och flygningar kan behöva bli dyrare, åtminstone för dem som reser mycket, sammanfattar BBC.

Klimataktivister välkomnar den brittiska regeringens mål, men påpekar att myndigheterna inte tidigare har lyckats uppnå tidigare mål som ställts av CCC.

Oppositionspartiet Labour säger i en kommentar att regeringen måste följa upp retoriken med verklig handling.

Världen väntar också på Bidens siffror för minskade klimatutsläpp

Med toppmötet kommer president Joe Biden att tillkännage USA i klimatkampen igen, efter fyra års stagnation under Donald Trump. Fallet är dock krävande för honom hemma.

Klimatminskningar ses av republikanerna som ett dyrt, statligt projekt som kommer att förstöra jobb. Bland sina egna hör Biden att han inte går tillräckligt långt för att motverka det största hotet mot planeten.

Forskare har hävdat att USA måste "leverera" en halvering av utsläppen fram till 2030.