Siemens Gamesa gör comeback på marknaden med ny 5.X-enhet

Två nya SG 5.8-155-enheter som optimerades till 6.6 har redan beställts till vindparken Nortorf II i delstaten Schleswig-Holstein. Foto: Siemens Gamesa

Med sin första tyska order med turbiner på 6,6 megawatt går turbintillverkaren inte bara in på en ny marknad med 5. X-plattformen, utan tillverkaren börjar också återvända till marknaden i allmänhet.

Andreas Nauen berättade förra året om Siemens Gamesas dalande form på den tyska marknaden.

- Naturligtvis är det helt frustrerande och oacceptabelt", sade VD Nauen.

Orsaken till frustrationen var att turbintillverkaren 2019 bara satte upp fem landturbiner i Tyskland 2019. Inte bara oändligt mycket mindre än marknadsledarna Enercon, Vestas och Nordex. Men också distanserad av både GE och den lokala turbinbyggaren Eno Energy.

- Den tyska marknaden är inte bara en stor marknad jämfört med andra, utan det är också en marknad där vi kommer att spela en betydligt viktigare roll än vad vår 1 procent återspeglar, säger Andreas Nauen och förklarar vad som ska ge turbinproducenten en huvudroll på marknaden.

- Med våra 5.X-enheter har vi rätt maskin som gör Tyskland till en mycket intressant marknad för oss.

Flera projekt på gång

Fyra månader senare har den första spiran av den förut reklamerade turbinen dykt upp. Två SG 5.8-155-enheter som optimerades till 6.6 har beställts till parken Nortorf II i delstaten Schleswig-Holstein.

Ordern kommer således genom ett ramavtal som ingicks i oktober med inköpsföreningen Arge Schleswig-Holstein Wind, som ingår avtal med turbintillverkare för ägare av folkparker.

Totalt finns det 200 turbiner med en kapacitet på mer än 1 gigawatt på föreningens inköpslista uppdelade i tre kluster, där Siemens Gamesa är en.

- Efter en lång ökenvandring blir det äntligen hanterbart i norr. Undertecknandet av kontrakten vid Nortorf II är bara början på samarbetet mellan Arge Schleswig-Holstein Wind och Siemens Gamesa. Vi har många fler projekt med Siemens Gamesa-turbiner på gång, säger VD för inköpsföreningen, Arne Möbest.