Danskt vågenergiföretag involverat i ett storskaligt europeiskt projekt

De främsta svårigheterna inom utvinning av vågenergi gäller hantering av variationerna i vågeffekten. Dessutom gäller det att konstruera vågkraftverk som klarar av de påfrestningar som orsakas av stormar och av havets korrosiva miljö och samtidigt få ett godtagbart ekonomiskt resultat. Foto: Wavepiston

Med hjälp av ansenligt finansiellt stöd från EU kommer ett europeiskt projekt att utveckla både bättre och snabbare testning av teknik för vågenergi. Danska Wavepiston är redan aktiv i området och hoppas kunna dra nytta av utvecklingen av företagets egen teknik, heter det.

Wavepiston har erhållit ett större finansiellt EU-paket som kommer att användas för utveckling av en testplattform som kommer att påskynda tester och metoder, minska kostnader och hantera skalningsutmaningar för vågsenergisektorn.

Projektet, som går under namnet Valid, har tilldelats fem miljoner euro i stöd från EU och kommer i form av tre projekt, varav ett är Wavepiston, att använda och anpassa så kallade hybridtestmetoder, som ofta utnyttjas inom fordonsindustrin och inom vågenergisektor, står det i ett pressmeddelande.