Enel startar driften i två solparker med dubbelsidiga solceller i Spanien

Enel Green Power España har slutfört byggandet av solcellsparkerna Las Corchas och Los Naranjos i Spanien. Anläggningarna har en total kapacitet på 100 megawatt. Foto: ENEL

Enel Green Power España har slutfört byggandet av solcellsparkerna Las Corchas och Los Naranjos i Spanien. Anläggningarna har en total kapacitet på 100 megawatt.

Energiföretaget, med huvudkontoret i Italien, har anslutit sina två starka solcellsparker till det spanska elnätet. Parkerna Las Corchas och Los Naranjos har 258 respektive 120 så kallade bifaciala solceller.

De bifaciala solcellerna har fördelen att de inte bara skördar solen strålar uppifrån utan också fångar solens ljus från marken under solcellen.

Till skillnad från vanliga solpaneler kan bifaciala paneler ta upp solljus även från solcellspanelens baksida. Detta kanske låter onödigt för någon som satt upp solceller direkt mot ett mörkt betong- eller tegeltak där reflektionen från bakomliggande material är minimal, men faktum är att även denna teknik håller på att bli mainstream.

De mest lämpade applikationerna för paneler som tar upp ljus från båda sidor är sådana paneler som monteras fristående och där reflektionen från marken eller något annat material är hög, alternativt där det oftare är molnigt ute och där mängden så kallat “diffust” ljus är hög. (Sverige är ett av de ställen i världen med störst andel diffust ljus.)

Det är inte helt lätt att förutse hur hög produktionsvinsten från bifacial-paneler kan bli, men enligt tillverkarna kan den nå upp till 15 procent jämfört med vanliga solpaneler om förutsättningarna är bra. Enligt experterna förväntas bifaciala solcellspaneler nå en marknadsandel på 35-40 procent fram till 2028.