Danska Sønderborg sätter in 14 nya klimatvänliga sopbilar

Sønderborg Forsyning, som står bakom implementeringen av de CO2-neutrala avfallshanteringsfordonen, ser fram emot att avfallsuppsamlingsområdet i Sønderborg blir ännu grönare. Foto: Sønderborg Forsyning

Kommunala danska företaget Sønderborg Forsyning sätter nu in 14 nya sopbilar för att samla upp avfall från medborgarna i Sønderborgs kommun. 10 av sopbilarna kör på klimatvänlig biogas, medan de återstående fyra kör på el.

Sopbilarna invigdes fredagen den 2 oktober 2020 vid ett evenemang i Sønderborg Forsyning, och redan måndagen den 5 oktober togs de klimatvänliga sopbilarna i drift. 

I Sønderborgs kommun sätter därmed ett stort fokus på att minska områdets koldioxidutsläpp genom "Project Zero", som meddelar att Sønderborg-området är CO2-neutralt 2029.- Sønderborg Forsyning är ett företag som inom alla våra affärsområden vill bidra till den gröna övergången. Med den nya avfallssorteringen, som redan lever upp till Folketingets klimatplan, har vi visat att vi är på rätt väg. Vi är stolta över att vårt allas avfall, som en naturlig del av Sønderborg Forsynings och Sønderborgs kommuns mål, nu också transporteras på ett klimatvänligt sätt, säger chef för Sønderborg Forsyning, Hans Erik Kristoffersen.

Biogasen till sopbilarna levereras av Danmarks största biogasproducent, Nature Energy, och produceras av gödsel, organiskt avfall från industrin och på lång sikt även medborgarna i Sønderborgs eget hushållsavfall.

De tio sopbilarna som kör biogas sparar 125 000 liter diesel om året. Detta motsvarar ett mindre koldioxidutsläpp på 300 ton per år.

- Vi är mycket stolta över att ha stärkt den gröna övergången i Sønderborg genom att leverera biogas till kommunens sopbilar. Transport har en stor grön potential och det är bra att se att Sønderborg ligger i framkant av övergången genom att använda klimatvänlig biogas, vilket kan ge viktiga koldioxidbesparingar här och nu för oss alla, säger Peter Gæmelke, styrelseordförande för Nature Energy. 

Avfallshanteringsföretaget Urbaser kommer att ansvara för den dagliga driften av de nya koldioxidneutrala avfallsbilarna. En uppgift som avfallshanteringsföretaget ser fram emot. 

- Vi är oerhört glada över att vi står inför denna spännande uppgift tillsammans med Sønderborg Forsyning. Sønderborg Forsyning har sett framåt och ställt ambitiösa krav på både 100 procent elbilar och elhybridbilar. Detta passar mycket bra in i Urbasers mål att vara den mest innovativa, effektiva och gröna renoveraren på marknaden. Medborgarna i Sønderborg kommer därmed att uppleva en tyst och CO2-vänlig samling. Vi kan vara stolta över det tillsammans, säger kommersiell chef för Urbaser, Stefan Olin.

Källa: Transportmagasinet