Danska investeringar i vätgas lockar nya företag

Haldor Topsøe A/S är ett av de ledande företagen i världen inom heterogen katalys , cirka 50 procent av världens gödningsmedel produceras med teknik från företaget som grundades 1940 av dr. Haldor Topsøe . Företaget har för närvarande cirka 2300 anställda över hela världen, varav cirka 1700 i Danmark. Foto: Haldor Topsøe

Haldor Topsøe och ett norskt företag går med i partnerskapet, som syftar till att använda vätgas som framtidens bränsle bland annat för fartyg. Flera rederier deltar redan i partnerskapet.

Flera företag investerar nu i detta vätgasprojekt, som kommer att utmynna i en fabrik nära Köpenhamn och leverera bland annat fartyg med hållbart bränsle.

Berlindske Tidende skrev nyligen att Haldor Topsøe, Nel Hydrogen och Region Hovedstaden har ingått partnerskapet, som kommer att ledas av energibolaget Ørsted.

Ett antal välkända rederier, som på sikt kan bli köpare av bränslet från fabriken, är också involverade i projektet. Detta inkluderar Maersk, DSV Panalpina och DFDS.

Berlingske skriver att det har ansökt om statligt stöd för att inrätta en fabrik med en kapacitet på 10 megawatt. Det yttersta målet är att bygga en fabrik med en kapacitet på 1,3 gigawatt senast år 2030.